Διακόσμηση
Φάση Διακόσμησης Αρχική
Είδος Διακόσμησης Ζωγραφιστή
Θέμα διακόσμησης Κοίμηση Θεοτόκου, Έξι μέρες Δημιουργίας, Άγιοι, Εορτές, Δέηση, Χριστός ως Μέγας Αρχιερέας
Θέση διακόσμησης
Περιγραφή διακόσμησης Δεν υπάρχουν αγιογραφίες, εκτός από τη νότια κόγχη του ιερού, όπου απεικονίζεται η σκηνή Κοιμήσεως και στη δυτική πρόσοψη όπου απεικονίζεται η Παναγία και το θείο βρέφος.
Οι εικόνες στην κάτω ζώνη, στα θωράκια εικονίζουν σκηνές από τις έξι ημέρες της Δημιουργίας και την Παλαιά Διαθήκη. Δέκα εικόνες στέκουν στη μεσαία ζώνη με τα Δεσποτικά. Τρεις από αυτές (η Παναγία με το βρέφος, ο Αγ. Νικόλαος και ο Ιησούς Χριστός) είναι ζωγραφισμένες από έναν άγνωστο ζωγράφο το 1824. Οι υπόλοιπες εικόνες είναι ζωγραφισμένες από τον Dimitar Molerov στα 1833-1835 και είναι οι εξής: Άγιος Γεώργιος έφιππος, Άγιος Δημήτριος, Αρχάγγελος Μιχαήλ, Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, Άγιος Θεόδωρος και η Ανάληψη του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Οι μόνες χρονολογημένες και υπογεγραμμένες εικόνες είναι αυτές του Αρχαγγέλου Μιχαήλ (1833) και της Ανάληψης του Χριστού (1835) - από τα πρώτα γνωστά έργα του ζωγράφου του Bansko. Ζωγράφισε επίσης τις εικόνες της ζώνης των εορτών (13 εικόνες) και τη Δέηση, καθώς και το Χριστό ως Μέγα Αρχιερέα.
Το εκλεπτυσμένο σκάλισμα στα βημόθυρα και το χώρο πάνω από αυτά, καθώς και οι εικόνες του Ευαγγελισμού και της Αχειροποίητης Εικόνας του Σωτήρος είναι τα έργα τεχνιτών από την Εικονογραφική Σχολή του Samokov. Έχουν επίσης ζωγραφίσει άλλες έξι εικόνες στο παρεκκλήσι «των Τριών Ιεραρχών»: η Παναγία Ελεούσα, ο Ιησούς Χριστός Παντοκράτωρ, ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής, οι Τρεις Ιεράρχες, ο Άγιος Ιωάννης του Rila και το σάβανο της Μητέρας του Θεού. Το όνομα του δωρητή ήταν γραμμένο σε τέσσερις από αυτές – ήταν ο μοναχός Ευφραίμ. Το πιο πιθανό είναι ότι οι εικόνες είχαν παραγγελθεί και παραληφθεί από το μοναστήρι του Rila στα 1837-1838, μια εποχή κατά την οποία ζωγραφίστηκε και η κεντρική εκκλησία του μοναστηριού. Ο ίδιος δωρητής προσέλαβε τον Ivan, αγιογράφο από το Samokov, ο οποίος ήταν μαθητής του Hristo Dimitrov, ιδρυτή της Εικονογραφικής Σχολής. Η γλυπτική ανήκει αναμφίβολα στον Atanas Teladur, αυτόν που έκανε το μνημειώδες ξυλόγλυπτο τέμπλο στο καθολικό της Μονής του Rila. Άλλες εικόνες (1890) ζωγραφίστηκαν από τον Dimitar Nedelchev από το χωριό Καρά Κιόι - περιοχή Nevrokop.
Σχετιζόμενο πρόσωπο -
Σχετιζόμενος φορέας -
Χρονολόγηση διακόσμησης
Τεχνοτροπία διακόσμησης
Τεχνική διακόσμησης
Υλικά διακόσμησης
Κατάσταση διακόσμησης
Ψηφιακή απεικόνιση
Παρατηρήσεις -