Στοιχεία Καταγραφής print all
Κωδικός αρχείου καταγραφής CRID:509
Τύπος αρχείου καταγραφής Μεμονωμένο μνημείο
Ημερομηνία Καταγραφής 15-04-2013
Υπεύθυνος Καταγραφής -
Δικαιώματα αρχείου καταγραφής
Παρατηρήσεις Φορητή Εικόνα


ΒΑΣΙΚΗ ΚΑΡΤΕΛΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ
Είδος μνημείου Αντικείμενο (Κινητό Μνημείο)
Κωδικός Μνημείου ΦΕΙΚ 83
Όνομα Μνημείου Δίζωνη με Αγίους
Αρμόδιος φορέας Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης
Όνομα τόπου Εκκλησιαστικό Μουσείο Αλεξανδρουπόλεως
Χρονολόγηση κατασκευής
19αιώνας μ.Χ.
Σύντομη Περιγραφή Σε δύο ζώνες εικονίζονται οι μορφές έξι Αγίων.
Στην επάνω ζώνη από αριστερά εικονίζεται νεαρός Άγιος, όρθιος, μετωπικός, από το ύψος των γονάτων και πάνω. Κρατεί μαύρο σταυρό, φορεί πράσινο ποδήρη χιτώνα, κοντό χιτώνιο, κόκκινο, με χρυσές παρυφές και χρυσοπράσινο ιμάτιο. Δίπλα του ο Άγιος Βλάσιος με ιερατική ενδυμασία. Κρατεί κλειστό Ευαγγέλιο και η μορφή του είναι γεροντική. Δεξιότερα η Αγία Μαρίνα με στροφή του κορμού της προς τα αριστερά. Κρατεί μαύρο σταυρό, φορεί μπλε σκούρο χιτώνα και κιτρινωπό μαφόριο. Δίπλα της ο Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων. Στο δεξί χέρι κρατεί μακρύ μαύρο σταυρό. Φορεί μπλε χιτώνα, κοντό χρυσοπράσινο χιτώνιο με λιθοκόσμητες παρυφές και κόκκινη χλαμύδα.
Στην κάτω ζώνη έχουμε από αριστερά τον Άγιο Μηνά, έφιππο σε γκρίζο άλογο. Στο δεξί χέρι κρατά τα χαλινάρια του αλόγου, ενώ στο αριστερό μαύρο μακρύ λεπτό σταυρό. Φορεί στρατιωτική πανοπλία και χλαμύδα. Σε φυσικό τοπίο, δεξιά εικονίζεται ο Άγιος Ευστάθιος. Γονατιστός σε στάση ικεσίας, κοιτά προς την κορφή του λόφου όπυ εμφανίζεται ένα κριάρι με το σταυρό ανάμεσα στα δύο κέρατα. Πίσω του διακρίνεται λευκό άλογο.
Οι μορφές πλάθονται σε καφέ τόνους με μπεζ-ρόδινα φωτίσματα.
Επιγραφές:
στην επάνω ζώνη με μικρά: ο άγιος βλάσιος, η αγία μαρίναν, ο άγιος θεόδωρος ο Τίρον και στην κάτω ζώνη: ο άγιος μηνάς και ο άγιος ευστάθιος. Η επιγραφή του πρώτου Αγίου δυσανάγνωστη.