Σύντομη Περιγραφή
Σύντομη Περιγραφή Η μονή της Αγίας Κυριακής βρίσκεται δυο χλμ. έξω από την Αλιστράτη. Η ύπαρξη της μονής στη συγκεκριμένη τοποθεσία συνδέεται με φανέρωση της Αγίας Κυριακής στο όνειρο του κηπουρού Κυριαζή το 1855. Ο κηπουρός δεν πείσθηκε για την αλήθεια του οράματός του και η Αγία του εμφανίστηκε δύο φορές υποδεικνύοντάς του να σκάψει στο χώρο της μονής για να αποκαλύψει την εικόνα της. Ο κηπουρός πείστηκε και αφού ενημέρωσε το μητροπολίτη –του οποίου η έδρα ήταν στην παρακείμενη Αλιστράτη- προχώρησαν από κοινού στην ανασκαφή και την αποκάλυψη της εικόνας της Αγίας και άλλων κειμηλίων.
Το καθολικό της Ιεράς Μονής είναι κατασκεύασμα του δεύτερου μισού του εικοστού αιώνα, δίπλα –καθώς υποστηρίζεται- από τη θέση του παλαιοτέρου καθολικού, το οποίο καταστράφηκε από επιδρομές ή άλλες καταστροφές στο διάστημα από το 1912 ως το 1940. Η μονή προϋπήρχε, τουλάχιστον από το 1860. Το παραπάνω χρονολογικό στοιχείο , μόνο σχετικά με τη χρονολογία ίδρυσης του μοναστηριού, αντλείται από την εντοιχισμένη στην κεντρική είσοδο της Μονής επιγραφή. Η προκείμενη χρονολογία έρχεται σε συμφωνία με τη διήγηση για την αποκάλυψη της Αγίας Κυριακής.
Από την αρχική (;) φάση του 19ου αιώνα, σώζονται μόνο οι φορητές εικόνες του παλαιότερου τέμπλου, όμοιες τεχνοτροπικά με αυτές του Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου Αλιστράτης.