Σάββατο Νοε 28
  
  1. Βασική πληροφορία
  2. Kατηγοριοποίηση
  3. Ταυτότητα
  4. Τεκμηρίωση
  5. Συσχετίσεις
  6. Δικαιώματα
  7. Πηγές

Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Μάκρης

Στοιχεία Καταγραφής print all
Κωδικός αρχείου καταγραφής CRID:10
Τύπος αρχείου καταγραφής Σύνολο μνημείων
Ημερομηνία Καταγραφής 03-11-2012
Υπεύθυνος Καταγραφής Νατάσα Μιχαηλίδου
Δικαιώματα αρχείου καταγραφής
Παρατηρήσεις -


ΒΑΣΙΚΗ ΚΑΡΤΕΛΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ
Είδος μνημείου Ακίνητο μνημείο
Κωδικός Μνημείου MONAST0002
Όνομα Μνημείου Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Μάκρης
Αρμόδιος φορέας Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης
Όνομα τόπου Μάκρη Έβρου
Χρονολόγηση κατασκευής
1978 μ.Χ.
Σύντομη Περιγραφή Βρίσκεται στην παραθαλάσσια περιοχή της Μάκρης. Ιδρύθηκε από το Μητροπολίτη Άνθιμο Ρούσσα το 1978. Στελεχώθηκετο 1983 και σήμερα αριθμεί πενήντα μοναχές με Ηγουμένη την μοναχή Μακρίνα Σιδηρά. Πνευματικός πατέρας της Αδελφότητας είναι ο Αρχιμανδρίτης π. Πολύκαρπος Ματζάρογλου.
Η Ιερά Μονή είναι περιτειχισμένη και περιβάλλεται από ελαιώνες καλλιεργούμενους από τις μοναχές. Τέσσερα παρεκκλήσια - Αγίου Χαραλάμπους, Αγίου Βλασίου, Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και Αγίας Ευφημίας - οριοθετούν την περιοχή της Μονής και άλλα δύο - του Αγίου Ανθίμου και του Αγίου Ανδρέα - είναι ενσωματωμένα ο' αυτήν. Τα ασκούμενα στην Ιερά Μονή παραδοσιακά διακονήματα είναι η βυζαντινή αγιογραφία, η τέχνη του ψηφιδωτού, η ιερορραπτική, η εκκλησιαστική κεντητική, η κατασκευή μοσχοθυμιάματος και μικροαντικειμένων και η κηροπλαστική. Η Μονή συνδέεται με Ιερές Μονές ομόδοξων χωρών, Βουλγαρίας, Σερβίας, Ρουμανίας, Ρωσίας, Συρίας, Λιβάνου και φιλοξενεί μοναχές από τις χώρες αυτές που θέλουν να μάθουν την ελληνική γλώσσα, τη βυζαντινή μουσική και τα ορθόδοξα μοναχικά διακονήματα.
Τα πολλά αποθησαυρισμένα άγια Λείψανα Ιεραρχών, Οσίων, Μαρτύρων, αποτελούν μέγιστη ευλογία για τη Μοναστική Αδελφότητα και τους προσκυνητές.
Η ετήσια πανήγυρη τελείται την 23η Αυγούστου, κατά την απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.