Πέμπτη Οκτ 21
  
  1. Βασική πληροφορία
  2. Kατηγοριοποίηση
  3. Ταυτότητα
  4. Τεκμηρίωση
  5. Συσχετίσεις
  6. Δικαιώματα
  7. Πηγές

Ναός Γεννήσεως Ιωάννου Προδρόμου στο Melnik

Στοιχεία Καταγραφής print all
Κωδικός αρχείου καταγραφής CRID:62
Τύπος αρχείου καταγραφής Μεμονωμένο μνημείο
Ημερομηνία Καταγραφής 28-11-2012
Υπεύθυνος Καταγραφής Νατάσα Μιχαηλίδου
Δικαιώματα αρχείου καταγραφής
Παρατηρήσεις -


ΒΑΣΙΚΗ ΚΑΡΤΕΛΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ
Είδος μνημείου Ακίνητο μνημείο
Κωδικός Μνημείου CHURCH0042

Όνομα Μνημείου Ναός Γεννήσεως Ιωάννου Προδρόμου στο Melnik
Αρμόδιος φορέας Ιερά Μητρόπολη Nevrokop
Όνομα τόπου Melnik
Χρονολόγηση κατασκευής
Περίοδος Αιώνααιώναςπ.Χ./μ.Χ.
Από τέλη18αιώνας μ.Χ.
Μέχρι αρχές 19 μ.Χ.
Σύντομη Περιγραφή Βρίσκεται στο βόρειο-ανατολικό τμήμα της πόλης, πάνω στη δεξιά όχθη του ποταμού Melnishka. Μεταξύ των κατοίκων είναι επίσης γνωστή με το όνομα «Αη-Γιάννης». Σήμερα χρησιμεύει ως κοιμητηριακός ναός.
Η εκκλησία χτίστηκε στα τέλη του 18ου ή στις αρχές του 19ου αιώνα. Δομικά το κτίριο είναι μια τρίκλιτη βασιλική, με νάρθηκα και μια στοά από τα δυτικά από το νότο, που και τα δύο αυτά στοιχεία προστέθηκαν αργότερα. Η τοιχοποιία είναι από πέτρες.
Η εκκλησία έχει τρεις εισόδους - μια στη νότια πλευρά και δύο στη δυτική. Η κύρια είσοδος στα δυτικά προοριζόταν για τους άνδρες και η άλλη για τις γυναίκες. Η τελευταία βρίσκεται βόρεια από την κύρια είσοδο, στο επίπεδο του υπερώου. Μια πέτρινη σκάλα οδηγεί σε αυτό. Μπροστά από την πόρτα του, υπάρχουν ξύλινα κιγκλιδώματα. Πάνω από την είσοδο κρέμεται η καμπάνα της εκκλησίας κατασκευασμένη το 1893, που είναι επίσης στολισμένη με θρησκευτικά στοιχεία.
Υπάρχει ο κυρίως ναός και το ιερό βήμα, διαχωριζόμενα με το τέμπλο. Στο δυτικό τμήμα του κυρίως ναού υπάρχουν δύο υπερώα, που είναι πολύ σπάνιο να τα δει κανείς. Το χαμηλότερο (το μεγαλύτερο) προορίζεται για τις γυναίκες, και το ανώτερο (το μικρότερο) - για ανύπαντρες κόρες. Προκειμένου να φτάσουν στους καθορισμένους χώρους, χρησιμοποιούσαν τη δεύτερη (την ψηλή) δυτική πόρτα που οδηγεί κατευθείαν στο χαμηλότερο υπερώο.