Τρίτη Οκτ 20
  
  1. Βασική πληροφορία
  2. Kατηγοριοποίηση
  3. Ταυτότητα
  4. Τεκμηρίωση
  5. Συσχετίσεις
  6. Δικαιώματα
  7. Πηγές

Η Αγία Τριάς

Στοιχεία Καταγραφής print all
Κωδικός αρχείου καταγραφής CRID:601
Τύπος αρχείου καταγραφής Μεμονωμένο μνημείο
Ημερομηνία Καταγραφής 15-04-2013
Υπεύθυνος Καταγραφής -
Δικαιώματα αρχείου καταγραφής
Παρατηρήσεις Φορητή Εικόνα


ΒΑΣΙΚΗ ΚΑΡΤΕΛΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ
Είδος μνημείου Αντικείμενο (Κινητό Μνημείο)
Κωδικός Μνημείου ΦΕΙΚ 35
Όνομα Μνημείου Η Αγία Τριάς
Αρμόδιος φορέας Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης
Όνομα τόπου Εκκλησιαστικό Μουσείο Αλεξανδρουπόλεως
Χρονολόγηση κατασκευής
1759 μ.Χ.
Σύντομη Περιγραφή Εικονίζεται η Αγία Τριάς. Ο Πατήρ και ο Υιός παριστάνονται σε νεφέλες, στραμμένοι προς το μέσον και κρατούν τη σφαίρα του κόσμου. Επάνω, στο μέσον, μέσα σε τριπλή δόξα παριστάνεται το Άγιον Πνεύμα σε μορφή περιστεριού. Ο Πατήρ καθήμενος επί νεφελών ευλογεί με το αριστερό, ενώ με το δεξί στηρίζεται στη σφαίρα. Είναι γέροντας, με πολιά κόμμη, διχαλωτή γενειάδα και πλατύ πρόσωπο, πλασμένο σε τόνους λαδοπράσινους και καφέ-μπεζ. Φορεί κόκκινο ποδήρη χιτώνα με χρυσές ανταύγειες και χρυσή παρυφή και γριζογάλανο ιμάτιο με χρυσά κοσμήματα. Ο Χριστός με το αριστερό κρατεί τη σφαίρα, ενώ με το δεξιό στηρίζει στο γόνατό Του όρθιο λιθοκόσμητο Ευαγγέλιο. Παριστάνεται νέος, με μακριά λυτή κόμμη και κοντή γενειάδα. Έχει στρογγυλό πρόσωπο, πλασμένο με τους τόνους του προπλασμού και φωτισμένο με ανοιχτό ρόδινο και μπεζ. Τα χείλη σαρκώδη κόκκινα. Στη βάση του λαιμού ανοιχτή καφέ, πολλαπλή, καμπύλη, γραμμή τονίζει το ανάγλυφο.
Ο Χριστός φορεί ρόδινο ποδήρη χιτώνα με χρυσές ανταύγειες και μπλε στις πτυχές. Το Άγιον Πνεύμα αποδίδεται με χρώμα ανοιχτό γαλάζιο και κόκκινο στα πόδια. Οι φωτοστέφανοι ορίζονται από εγχάρακτους κύκλους με εμπίεστο διάκοσμο. Του Υιού και του Αγίου Πνεύματος είναι ένσταυροι, ενώ τον Πατέρα περιβάλλει τριπλή δόξα μέσα στον φωτοστέφανο. Στους φωτοστεφάνους τα αποκαλυπτικά γράμματα Ο Ω Ν. Πάνω στη σφαίρα του κόσμου στέκεται μεγάλος μαύρος σταυρός όπου διακρίνεται και η δέλτος με τα γράμματα "ΙΝΒΙ".
Ασώματες ουράνιες δυνάμεις με πυρφόρες φτερούγες, πολυόματα Χερουβίμ και εξαπτέρυγα Σεραφείμ πετούν πάνω σε νεφέλες πλαισιώντας τον Πατέρα και τον Υιό.
Επάνω, επιγραφή με κόκκινα κεφαλαία: "Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΣ". Δίπλα από τον Πατέρα και τον Υιό επιγραφή σε δύο σειρές με κόκκινα κεφαλαία: "ΕΙΣ Θ(ΕΟ)Σ/ ΤΩΝ ΟΛΩΝ".
Στην κάτω αριστερή γωνία πεντάστιχη τονισμένη επιγραφή με κεφαλαία: ΕΠΙ ΕΤΟΥΣ - αψνθ΄ - ΔΙ' ΕΞΟΔΟΥ Κ(ΑΙ) ΔΑΠΑ΄ - ΝΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ - ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΟΥ.
Ο κάμπος είναι χρυσός. Την παράσταση περιβάλλει ανισοπλατής καστανή ταινία.