Σάββατο Μαϊ 30
  
  1. Βασική πληροφορία
  2. Kατηγοριοποίηση
  3. Ταυτότητα
  4. Τεκμηρίωση
  5. Συσχετίσεις
  6. Δικαιώματα
  7. Πηγές

Οι Άγιοι Θεόδωροι

Στοιχεία Καταγραφής print all
Κωδικός αρχείου καταγραφής CRID:511
Τύπος αρχείου καταγραφής Μεμονωμένο μνημείο
Ημερομηνία Καταγραφής 15-04-2013
Υπεύθυνος Καταγραφής -
Δικαιώματα αρχείου καταγραφής
Παρατηρήσεις Φορητή Εικόνα


ΒΑΣΙΚΗ ΚΑΡΤΕΛΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ
Είδος μνημείου Αντικείμενο (Κινητό Μνημείο)
Κωδικός Μνημείου ΦΕΙΚ 81
Όνομα Μνημείου Οι Άγιοι Θεόδωροι
Αρμόδιος φορέας Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης
Όνομα τόπου Εκκλησιαστικό Μουσείο Αλεξανδρουπόλεως
Χρονολόγηση κατασκευής
19αιώνας μ.Χ.
Σύντομη Περιγραφή Αριστερά εικονίζεται ο Άγιος Θεόδωρος ο στρατηλάτης, όρθιος, ολόσωμος, μετωπικός, στο δεξί χέρι κρατά ασπίδα στρατιωτική, ενώ στο αριστερό υψηλό δόρυ. Φορεί κοντό λαδοπράσινο χιτώνα και περίτεχνη πανοπλία με σταυρό στο θώρακα. Στους ώμους, ριγμένη κόκκινη χλαμύδα με χρυσές πτυχές, συγκρατείται στο λαιμό με λιθοκόσμητη πόρπη. Δεξιά, ο Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων, όρθιος, με ελαφρά στροφή του κορμού προς τα αριστερά. Στο δεξί χέρι κρατεί μεγάλο μαύρο σταυρό, ενώ στο αριστερό δόρυ. Φορεί κόκκινο κοντό χιτώνα με χρυσά επιμάνικα και περίτεχνη πανοπλία. Ριγμένη στους ώμους, συγκρατείται στο λαιμό με λιθοκόσμητη πόρπη, πρασινογάλαζη χλαμύδα. Ο προπλασμός των προσώπων σε καφέ, με μπεζ-ρόδινα φωτίσματα. Οι φωτοστέφανοι των δύο Αγίων ορίζονται με δύο ομόκεντρους κύκλους (κόκκινο και άσπρο) και είναι χρυσοί.
Ανάμεσα στους δύο Αγίους, μέσα σε καφέ-ρόδινες νεφέλες, εικονίζεται ο Χριστός στον τύπο του Μεγάλου Αρχιερέως. Κρατεί Ευαγγέλιο με χωρίο.
Ο κάμπος της εικόνας μπλε, ενώ στο έδαφος δάπεδο με δίχρωμες πλάκες ροζ και πράσινου χρώματος.
Επιγραφές: στο Ευαγγέλιο του Χριστού, σε δύο στήλες: "εγώ ει/μί το φως του κόσμου ου δύνα//ται πόλις κρυ/βήναι επάνω όρους".
Αριστερά επάνω δυσαναγνωστη επιγραφή. Δεξιά επάνω: ο άγιος [Θεόδωρος ο στρατηλάτης , ο άγιος Θεόδωρος ο Τήρων. Κάτω, με μαύρα μικρά: "μνήσθητι Κύριε των δούλων σου Θεοδωράκη [συμβίας] (.[αυτ]ού Συγ[γενών].
Ασημένια μαύρη και κόκκινη γραπτή ταινία περιτρέχει την παράσταση.