Κυριακή Νοε 29
  
  1. Βασική πληροφορία
  2. Kατηγοριοποίηση
  3. Ταυτότητα
  4. Τεκμηρίωση
  5. Συσχετίσεις
  6. Δικαιώματα
  7. Πηγές

Στασίδι Αποστόλου Παύλου στη Σαμοθράκη

Στοιχεία Καταγραφής print all
Κωδικός αρχείου καταγραφής CRID:29
Τύπος αρχείου καταγραφής Μεμονωμένο μνημείο
Ημερομηνία Καταγραφής 15-11-2012
Υπεύθυνος Καταγραφής Νατάσα Μιχαηλίδου
Δικαιώματα αρχείου καταγραφής
Παρατηρήσεις -


ΒΑΣΙΚΗ ΚΑΡΤΕΛΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ
Είδος μνημείου Ακίνητο μνημείο
Κωδικός Μνημείου MONUM0004
Όνομα Μνημείου Στασίδι Αποστόλου Παύλου στη Σαμοθράκη
Αρμόδιος φορέας Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης
Όνομα τόπου Σαμοθράκη
Χρονολόγηση κατασκευής
2008 μ.Χ.
Σύντομη Περιγραφή Το ακριτικό νησί της Σαμοθράκης αποτέλεσε τον πρώτο τόπο στην Ελλάδα που επισκέφθηκε ο Απόστολος Παύλος, το πρώτο κομμάτι ευρωπαϊκής γης που πάτησε και διανυκτέρευσε ο Απόστολος των Εθνών αρχίζοντας την περιοδεία του στην Ευρώπη. Το σχετικό χωρίο στις Πράξεις των Αποστόλων είναι χαρακτηριστικό: «Ἀναχθέντες οὔν ἀπό τῆς Τρωάδος εὐθυδρομήσαμεν εἰς Σαμοθράκην, τῇ δέ ἐπιούσῃ εἰς Νεάπολιν» (Πρ. Απ.: Κεφ. 16, στ. 9-12).
Τα τελευταία χρόνια πολλοί ήταν οι επισκέπτες από διάφορες χώρες της γης, οι οποίοι ακολουθώντας τα βήματα του Αποστόλου Παύλου άρχιζαν την πορεία τους από την Σαμοθράκη, χωρίς όμως να βρίσκουν εκεί ένα σημείο αναφοράς, εκτός από τα ερείπια ενός παλαιοχριστιανικού ναού στην Παλαιόπολη.
Με πρωτοβουλία του σημερινού Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου, ανεγέρθηκε και εγκαινιάσθηκε το 2008 ένα μνημείο-προσκύνημα στο σημείο όπου φέρεται να περπάτησε και να διανυκτέρευσε ο Απόστολος των Εθνών. Ένα αφιέρωμα στα βήματα του Αποστόλου Παύλου προς τη Δύση, την Ευρώπη, την Ελλάδα. Το στασίδι του Αποστόλου Παύλου.
Πρόκειται για ένα λιτό αρχιτεκτονικό οικοδόμημα από ξύλο και πέτρα, κτισμένο σε ένα κατάφυτο τόπο, με τοπικά χαρακτηριστικά και ιδιαίτερα ψηφιδωτά έργα που αναπαριστούν την πορεία του Αποστόλου των Εθνών.